Buftea
O scurta prezentare geografica si istorica a zonei...

Orasul nostru
Orasul Buftea se afla asezat in partea de nord-vest a judetului Ilfov la 20 Km Nord de Bucuresti, in Campia Vlasiei, fiind strabatut de la Nord la Sud de raul Colentina cu o splendida salba de lacuri si fiind inconjurat de o perdea deasa de paduri ramase aici marturie a vechiului codru al Vlasiei.
Malurile sinuoase ale Colentinei au adapostit din cele mai vechi timpuri numeroase asezari omenesti favorizate de conditiile naturale ale acestei zone. Datorita cercetarilor arhelologice s-a dovedit continua si intensa locuire umana – in acest sens mentionam : o vatra de locuire paleolitica ,o asezare neolitica, 8 din epoca bronzului, 4 din epoca fierului, 12 din sec. III-IV, 2 din sec. VI-VII, 5 din secolele IX- XI. Ca urmare a cercetarilor efectuate a fost identificata cea mai veche asezare de pe teritoriul actual al orasului Buftea, satul medieval Manesti de pe raul Colentina – asezare dovedita inca din perioada lui Mircea cel Batran, il gasim mentionat pentru prima oara intr-un hrisov dat de Alexandru al II-lea lui Mircea Voievod la 15 iunie 1577 prin care Domnul daruia satul “cu tot hotarul ” dupa ce-l mostenise de la bunicul sau Mihnea.
Buftea, devenit oras prin Hotararea Consiliului de Ministri nr.1113 din 27 mai 1968, este mentionat pentru prima data in hrisoavele vremii la 20 iulie 1752. Noua localitate cuprinsa in documente reprezenta, de fapt, vechiul sat Manesti.
Buftea si-a adus contributia la istoria poporului nostru prin participarea locuitorilor la rszboiul de independenta din 1877-1878 precum si la razboiul de reintegrare a neamului a carui eroi sunt inscrisi pe Monumentul Eroilor din centrul orasului.
Datorita Printului Barbu Stirbei s-a realizat Fabrica de Conserve (1903), Fabrica de Vata (1900), Scoala profesionala (1902), Liceul (1924), Biserica Sfanta Varvara (1934), Ateneu Popular (1934), Biblioteca Populara (1924).
Ca eveniment istoric mentionam semnarea la Buftea a Tratatului Preliminar de Pace intre Romania si Puterile Centrale la 5-18 martie pe baza caruia incep la Bucuresti la 9-22 martie tratativele in vederea incheierii pacii. Parafarea tratatului preliminar a avut loc la Palatul lui Stirbei din Buftea semnat de guvernul condus de Alexandru Marghiloman.
Economia orasului Buftea cunoaste integrarea si orientarea ei in economia de piata. S-a schimbat peisajul industrial al orasului, s-au infiintat unitati private de o importanta deosebita, s-au infiintat societati comerciale pe diferite profile, s-au construit doua hale moderne, s-a dat in folosinta o Statie de benzina in zona Cartierul Cinematografic, s-a infiintat sistemul bancar. Resursele naturale ale solului acestei zone au oferit conditii din cele mai favorabile dezvoltarii agriculturii. Ocrotirea sanatatii si asistentei sociale au cunoscut o dezvoltare substantiala, iar reteaua de gaze si apa s-a extins. In domeniul vietii spirituale s-a construit o biserica in Cartierul Studio. In domeniul invatamantului s-a acordat o noua orientare corespunzatoare cerintelor actuale introducandu-se studiul informaticii si a religiei.
S-a infiintat sistemul prestarilor de servicii ai al transportului de calatori, astazi opereaza doua linii de transport calatori. De asemenea, in orasul Buftea, exista in momentul de fata mai multe linii RATB, fapt care contribuie la ridicarea gradului de dezvoltare al orasului.
Buftea, inconjurata de o zona plina de pitoresc este brazdata de numeroase vestigii istorice: Palatul Barbu Stirbei , Capela, biserici, monumente istorice (Biserica din Cartierul Buciumeni construita in 1787, Manastirea Carna ), Monumentul Eroilor 1916-3918, Casa taraneasca (1891), Conacul lui Otetelesteanu.
surse: https://ro.wikipedia.org/wiki/Buftea & https://www.turistinfo.ro/buftea/despre_buftea.html