Mogosoaia
O scurta prezentare geografica si istorica a zonei...

Mogosoaia, o destinatie unica
“Mogosoaia este un colt intreg de tara, un peisaj iesit dintr-o evocare. Mogosoaia nu e decat expresia libera a unei conceptii a demnitatii facuta din reculegere si seninatate. […] Mogosoaia nu este numai infatisarea unui trecut, dar tot atat si expresia unui prezent viu, marturia unei deveniri. […] Mogosoaia este, mai mult decat orice altceva, o stare de spirit.” (Narcis Dorin Ion, Mogosoaia – trei secole de istorie)
O sa cam strambati din nas. Ce stare de spirit in comuna aia prafuita de la 13 km de Bucuresti? De fapt istoricul citat mai sus se referea mai degraba la Palatul Mogosoaia decat la asezarea in sine, care nu e diferita prea mult (cultural sau ca dezvoltare) de asezarile din jurul capitalei.
Aflam despre Mogosoaia ca este atestata documentar pentru prima data la 24 aprilie 1598 si ca numele ei vine de la nevasta boierului Mogos. Vreun secol mai tarziu intra in atentia lui Constantin Brancoveanu, care cumpara cateva mosii pe malul lacului si tranteste frumusete de palat in stilul care avea sa-i poarte numele (brancovenesc), dupa modelul palatului de la Potlogi.
Faptul ca domnitorul avea resedinta atat de departe de buricul targului avea sa fie de importanta capitala pentru dezvoltarea timpurie a urbei dambovitene.
Brancoveanu, plictisit probabil sa isi taraie trasura prin noroaie si praf, intre Mogosoaia si Curtea Domneasca din Bucuresti, plin de initiativa occidentala, pune sa se construiasca intre Drumul Brasovului (spre Mogosoaia) si Ulita mare spre Sarindar (locul Cercului Militar National de acum) drum pavat cu scanduri groase. Drumul s-a numit Podul Mogosoaiei, iar din 1878, dupa Razboiul de Independenta, s-a numit Calea Victoriei.
Astazi Mogosoaia se imparte, ca majoritatea comunelor limitrofe capitalei, intre sat si cartier rezidential. Pe malul lacului se fac gratare si copiii se balacesc in apa clocita, iar langa ele se ridica vile care dezechilibreaza linistea si simplitatea parcului brancovenesc si parca ii dau cu tifla palatului, ca un tinerel modern si fitos care se uita cu dispret la strabunicul.
Daca mergeti sa vedeti Palatul (e un loc foarte frumos, v-am mai povestit noi despre el) si o sa vreti sa aflati care sunt celelalte puncte de interes turistic ale zonei, o sa va trimitem la Avicola Mogosoaia :). Bine, nu acolo, ci poate la terenul de antrenament al Federatiei Romane de Fotbal, iar daca nici acela nu vi se pare ca prezinta prea mult interes, atunci recurgem la ultima solutie, Fortul Mogosoaia, Bateriile 1-2.
Despre fort aflam (fara sa intelegem mare lucru) ca apartine centurii de fortificatii din jurul Bucurestiului construita intre anii 1888-1900 si ca este o Baterie Tip II.
Armament: 1 cupola simpla de 15cm Montlucon md 1891, 2 cupole simple cu obusier de 21cm Montlucon md 1891, 3 turele cu eclipsa tip Gruson Md 1891 si 7 tunuri de flancare Gruson si Hotchkiss cal 53mm. Wikimapia ne mai spune ca a fost dezarmat in 1916, ca in acest moment functioneaza in incinta lui poligonul de tragere “Mogosoaia” si ca… este nevizitabil pentru public.
sursa: metropotam.ro/Locuri-de-vizitat/Locuri-comuna-Mogosoaia-art7876848824/